Αλή Πασάς

Η ιστορία του

Αλή Πασά Τεπελενλή.

Ηγεμόνευσε γαι 32 χρόνια (1788-1822) στην Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας, τη Μακεδονία (μέχρι τη Θεσσαλονίκη), στην Πελοπόννησο (εκτος της Μάνης), στη βόρεια Εύοια, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και σε τμήματα των Σκοπίων (Μοναστήρι, Οχρίδα) Κυβέρνησε με σκληρότητα αλλα και με δικαιοσύνη. Στηρίχτηκε κατα βάση στους Έλληνες.

Η επίσημη γλώσσα του κράτους του ήταν η ελληνική και στην αυλή του θήτευσαν οι μετέπειτα ήρωές του 1821, Καραισκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Μάρκος Μπότσαρης, ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ελλάδας Άνθιμος Γαζής, Ιγνάτιος Ουγγροβλαχιάς κ. Α.

Στα χρόνια του τα Γιάννενα έγιναν διεθνές εμπορικό, οικονομικό και -κυρίως- πνευματικό κέντρο. Οι Άγγλοι και οι Γάλοι του Ναπολένοντα διαγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν τη συμμαχία του.

Σε μεγάλη ηλικία παντρεύτηκε -με χριστιανικό γάμο- τη θρυλική κυρα Βασιλική Κονταξή, η οποία τον εξουσίαζε απόλυτα. Κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του έχτισε δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες και κανένα τζαμί. Ανακύρηξε «Άγιο» τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό! Διέθεσε τεράστια ποσά για την Φιλική Εταιρία για τους δικούς του πολιτικούς υπολογισμούς. Δημιούργησε λιμάνια και δρόμους, αποξήρανε έλη, άνοιξε ορυχεία, οικοδόμησε αμέτρητες γέφυρες, έχτισε δεκάδες δημόσια κτίρια.

Το τέλος του ήταν τραγικό: Έδω στα κελία της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, δολοφονήθηκε, στις 5 Φευρουαρίου 1822, απο τους τούρκους. Του Αλή Πασά Τεπελενλή του «Λέοντα των Ιωαννίνων» ύμνησαν, μέσα απο τα έργα τους, κορυφαίες πενυματικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όπως οι Λόρδος Βύρων, Αλέξανδρος Δουμάς, Λαμαρτίνος, Βίκτορ Ουγκώ και Γκαίτε.