Φώτης Ραπακούσης

Φώτης Ραπακούσης

Ο Φώτης Ραπακούσης γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι (Οστανίτσα) της Κόνιτσας Ιωαννίνων το 1955. Ο πατέρας του σκοτώθηκε από νάρκη μόλις είχε γεννηθεί, για τούτο φέρει και το όνομά του. Μεγάλωσε σε παιδουπόλεις της Ελλάδας. Στα πρώτα του βήματα δούλεψε σκληρά σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για να επιβιώσει. Το 1979 παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα Κούρου και από το 1980 δραστηριοποιήθηκε στην αρτοποιΐα με έδρα τα Ιωάννινα. Από εκείνη την εποχή έθεσε ως στόχο ζωής την περισυλλογή, τη διάσωση και τον επαναπατρισμό κειμηλίων του τόπου του, διαθέτοντας προς αυτόν τον σκοπό μέρος από το περίσσευμα του ιδρώτα της δουλειάς του. Στον δρόμο της αναζήτησης ευτύχησε να γνωρίσει, να συνδεθεί στενά μαζί του και εν τέλει να επηρεαστεί καθοριστικά από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη. Το συλλεκτικό ενδιαφέρον του εστιάστηκε τελικά στην ύστερη Οθωμανική περίοδο. Ανήκει στην κατηγορία των συλλεκτών που θεωρεί αυτονόητο ότι τη χαρά της απόκτησης κειμηλίων οφείλει να τη μοιράζεται με όλο τον κόσμο.

Σημαντική στιγμή της ζωής του υπήρξε η γνωριμία με τον λόγιο και Ηπειρολάτρη πρ. Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Τάσο Παπασταύρο. Πρώτος αυτός διέγνωσε την επιθυμία του Φώτη Ραπακούση να εκθέσει τη συλλογή του στο κοινό. Με πρωτοβουλία τού Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε, το 2000, το Μουσείο Φώτη Ραπακούση «Τα όπλα του αγώνα», το οποίο στεγάστηκε στους χώρους του Μεντρεσέ (ιερατική μουσουλμανική σχολή) στην ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων. Από το 2012 έως και σήμερα, μέρος της συλλογής του στεγάζεται στο μουσειακό συγκρότημα της Νήσου Ιωαννίνων με την ονομασία «Μoυσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου», ενώ στη διάρκεια της γόνιμης συλλεκτικής του διαδρομής οργανώνει πλήθος περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μαρτυρία του Φώτη Ραπακούση ότι ο τρόπος με τον οποίο η γιαγιά του, Φωτεινή Πουρίκη, διηγούνταν τα διάφορα γεγονότα αποτέλεσε την αφορμή να να αγαπήσει τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας του, δικαιολογεί την έως τώρα δημιουργική πορεία του στον χώρο του συλλεκτισμού.

Ο Φώτης Ραπακούσης είναι ο διευθυντής του Μουσείου Αλη Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

Μουσείο Αλη Πασά